MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

Készítette:

    Almási Anett
    Csiernik Ibolya
    Tokovics Fanni
    Vágner Bernadett

Megoldási alternatívák felvázolása és elemzése

A fejezet célja annak bemutatása, hogy a célkitűzések elérésének legmegfelelőbb módjára (költség-hatékony és/vagy legnagyobb társadalmi hatást elérő megoldásra) kér a projektgazda támogatást. A fejezet főbb pontjai a felmerülő megoldási alternatívák részletes leírása, elemzése, a megvalósíthatatlan alternatívák kizárása, több megvalósítható megoldás felvázolása, részletes feltételeinek vizsgálata és a legmegfelelőbb kiválasztása.

 

Infrastruktúra

A plébániát a Molnár utca vagy a Szent Mihály tér felől lehet megközelíteni. Az autós forgalom nem jelentős a környéken és a funkció sem követeli meg nagyobb parkolóhelyek kialakítását, inkább a közelben lakók részvételére számítanak vagy az odalátogató ksiebb csoportokra. Mindkét bejárat szerves kapcsolatot alkot a városi szövettel, az elérhetőség biztosítva van, így akár egyéb beruházások is elképzelhetőek a jövőben ezen a területen, mivel ez a közösségi épület húzófunkcióként tudna működni. 

 

 

Üzemeltetési feltételek előrejelzése

A beruházás 3 elemből állna: az kertben lévő urnafalból, a plébánia bővítésével létrejövő lelkigyakorlatos házból, amely szállásként funkcionálna és egy tárolóból.
A kis terület és funkció miatt nincs szükség komoly technikára, gépészetre, az üzemetetést / karbantartást a gondnok látja el. Ilyenek pédául: 

 • Takarítás
 • Kisebb elektromos és gépészeti egységek üzemeltetése
 • Karbantartási feladatok
 • Kertészkedés
 • A vendégek fogadása, szobák kiadása, kulcskezelés
 • Egyházi rendezvények lebonyolítása

Pénzügyi feltételek és társadalmi hasznok előrejelzése

Ennél a projektnél főleg a beruházási költségek jelentősek, az üzemeltetési költségek fedezhetőek a rendezvényekből és a szállás bérleti díjából. Mivel a kultúrális, közösségi élet fellendülését vonja maga után a funkció- esetleg a turizmusra is hatással lehet- ezért a beruházási költségek egy része várhatóan megtérül a jövőben.

 

Megodási javaslatok

 

Első ötletként a telekhatár épületekkel, építményekkel való lezárása került szóba, így egy befelé forduló világot hozva létre.
Az északi részen a plébánia mellé került a színpad, ami a szabadtéri előadásoknak adna helyet. Ideális hely a számára, mivel közel van a főbejárathoz és az udvar bármelyik részéről rá lehet látni. Az új szállásépület ezzel szemközt foglalt volna helyet, jól elkülönülve a meglévő plébániától.
Hátránya viszont, hogy nem használja ki a telek adottságait és aránytalanul illeszkedik a városi szövetbe is. 

A következő koncepcióban már egybeovasztja az új épületet a régivel a stílushoz igazodva, így kialakul egy hosszúkás, "kígyózó" alaprajzi szerkezet, a környező házakhoz hasonlóan.

Végül egyesítve a tervek előnyeit, a színpad maradt az eredeti helyén, és a szállásépület pedig körbeöleli az udvart.

1  Közösségi terek
2  Urnafal
3  Terasz + Táro
4  Szelektív Hulladékgyűjtő

 

 

 


 

 

 

Hírek

 • A megvalósíthatósági tanulmány definíciója, készítésének célja
  2013-05-09 17:55:40
  A megvalósíthatósági tanulmány a közpénzekből végrehajtott beruházásokra vonatkozó megbízható és gyors döntés eszköze. Megvalósíthatósági tanulmányt a projekt-ciklus első fázisában, az ötlet kidolgozásakor kell  készíteni.
  A megvalósíthatósági tanulmány készítésének célja:
  • egyrészt az ötletgazda számára segítséget nyújt abban, hogy megvalósítható-e a projektje, érdemes-e belekezdenie, és ha igen, mik a rendelkezésre álló lehetőségek,
  • másrészt megalapozza a közpénzek felhasználására hozott döntéseket.
  A megvalósítási tanulmány azonban nem elemzi a projektet olyan mélységben, mint a tervezési szakasz.
Asztali nézet