MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

Készítette:

    Almási Anett
    Csiernik Ibolya
    Tokovics Fanni
    Vágner Bernadett

Vezetői összefoglaló

 

Jelen megvalósíthatósági tanulmány Tamási Alexandra, ötödéves hallgató diplomatervének, Plébánia-rekonstrukció” projekt megvalósíthatósági tanulmánya. A tanulmányt az Épület(építés)gazdaságtan c. tárgy keretén belül, Rostás Zoltán, mint projektgazda megbízásából négy építész hallgató - Almási Anett, Csiernik Ibolya, Tokovics Fanni és Vágner Bernadett - készítette.

A megvalósíthatósági tanulmány célja, hogy igazolja a projekt létjogosultságát, beazonosítsa a megvalósítás lehetséges alternatíváit, valamint a kiválasztott megvalósítási alternatívának elvégezze a pénzügyi-gazdasági elemzését, bemutatva, hogy a megvalósításra kiválasztott alternatíva valóban életképes gazdaságilag, képes elérni a kitűzött céljait.

 

Miért szükséges a projekt megvalósítása?

Érd város nagyon gyors ütemben, hiretlen népesedett be. A benépesedést látva a köztereknek szánt területeket is felosztották és lakóépületeket létesítettek helyükön. Ez azonban a középületek és az ellátottság hiányát jelentette. A parcellázás nagyfokú elégedetlenséget vont maga után. Sok helyen a közművek máig hiányoznak. További probléma a középületek hiánya, Érd gyakorlatilag alvóvárosként funkcionál. 

 

Miért kell támogatni a megvalósítást?

A projekt célja a középületek és közösségi terek számának növelése, ezáltal az emberekben lévő közösség-tudat és összefogás kialakulásának megalapozása.

E célt hatékonyan szolgálná a plébánia.

A meglévő épület a hivatali funkcióját jelenleg nem látja el, tervek szerint szállásként üzemelne. A közösségi funkciók tere az újonnan épülő lelkigyakorlatos ház lesz. Itt kiscsoportos foglalkozások, oktatási tevékenység is helyet kap. Az udvaron és a fedett teraszos területen szintén közösségi programok szervezhetők.

 

A tanulmány során pontról-pontra módszeresen megvizsgáljuk a projekt egyes részeit, területeit, így képet kapva arról, hogy az épület megvalósításítható-e, ill. a megvalósítás milyen következményeket von maga után. 


 

 

Hírek

 • A megvalósíthatósági tanulmány definíciója, készítésének célja
  2013-05-09 17:55:40
  A megvalósíthatósági tanulmány a közpénzekből végrehajtott beruházásokra vonatkozó megbízható és gyors döntés eszköze. Megvalósíthatósági tanulmányt a projekt-ciklus első fázisában, az ötlet kidolgozásakor kell  készíteni.
  A megvalósíthatósági tanulmány készítésének célja:
  • egyrészt az ötletgazda számára segítséget nyújt abban, hogy megvalósítható-e a projektje, érdemes-e belekezdenie, és ha igen, mik a rendelkezésre álló lehetőségek,
  • másrészt megalapozza a közpénzek felhasználására hozott döntéseket.
  A megvalósítási tanulmány azonban nem elemzi a projektet olyan mélységben, mint a tervezési szakasz.
Asztali nézet